Τέτοια περιστατικά έχουν ήδη πέσει στην αντίληψη των Αρχών να συμβαίνουν στην Αττική και υπό τον φόβο τα κρούσματα αυτά να επεκταθούν, γίνονται γνωστές οι νέες μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα διάφορα κακοποιά στοιχεία που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει και να προφυλάσσεται όσο μπορεί.
Και αυτό γιατί οι εποχές, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, έχουν αλλάξει, οι ληστές χρησιμοποιούν δικούς τους κώδικες επικοινωνίας για να ληστεύουν σπίτια, οπότε και με την εγκληματικότητα να καλπάζει και τον κόσμο να νιώθει ανυπεράσπιστος, κάθε πληροφορία που βγαίνει προς τα έξω είναι πολύτιμη.

Τα σύμβολα
Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, οι επίδοξοι διαρρήκτες χρησιμοποιούν διάφορα σύμβολα ως σημάδι για να ξεχωρίζουν τα σπίτια που πρόκειται να χτυπήσουν.
Έτσι, αν δείτε κάποιο περίεργο σύμβολο ζωγραφισμένο στους τοίχους του σπιτιού σας από την μπουτονιέρα εισόδου ή το μπουτόν του διαμερίσματος σας, καλό θα είναι να μην το περάσετε αψήφιστα, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει πως οι διαρρήκτες σάς έχουν βάλει στο… μάτι.

Η συγκεκριμένη τακτική των ληστών, να σημαδεύουν τα σπίτια που πρόκειται να “χτυπήσουν”, έρχεται από τη Βρετανία, όπου οι ληστές είχαν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους, λόγω των αυξημένων περιπολιών που έκαναν οι αστυνομικοί. Εξελίχθηκε λόγω των μεγάλων μετακινήσεων πληθυσμού και στη χώρα μας, αναγκάζοντας τους πολίτες να γίνουν ντετέκτιβ στο ίδιο τους το σπίτι.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ

Οι συνέπειες της παραβίασης της ιδιωτικής μας κατοικίας από τους διαρρήκτες είναι σίγουρα οδυνηρές. Ωστόσο, ενδεχόμενη συνάντηση στο σπίτι μας με κάποιον κακοποιό αποτελεί ομολογουμένως πολύ πιο δυσάρεστη εμπειρία. Για τις περιπτώσεις αυτές, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκδώσει μια σειρά συμβουλών, τις οποίες ενδείκνυται να ακολουθήσουν οι πολίτες, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που αντιληφθούμε ότι κάποιος άγνωστος έχει εισβάλει στο σπίτι μας, πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι. Η Αστυνομία συμβουλεύει τον κόσμο να “θωρακιστεί” στην κρεβατοκάμαρα και, αν είναι δυνατόν, να προσποιηθεί ότι κοιμάται. Στη συνέχεια θα πρέπει να καλέσουμε την Αστυνομία και να προσπαθήσουμε να αφήσουμε ανοικτή την τηλεφωνική γραμμή.
Μερικές από τις οδηγίες των Αρχών που δίδονται προκειμένου να προστατεύσετε το σπίτι σας από κλοπές είναι οι εξής:
– Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
– Κλειδώνετε την κύρια πόρτα του διαμερίσματος µε κλειδαριά ασφαλείας.
– Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόμα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για μικρό χρονικό διάστημα.
-Για μεγαλύτερη ασφάλεια της κύριας πόρτας της εισόδου της πολυκατοικίας σας μπορείτε να εγκαταστήσετε σύστημα αυτόματου κεντρικού κλειδώματος με ηλεκτροπύρο. Το σύστημα αυτό εξασφαλίζει 24 ώρες το 24ωρο την προστασία της πόρτας εισόδου καθώς όποτε κλείνει η πόρτα αυτόματα ασφαλίζει ο ηλεκτροπύρος και επειδή δεν υπάρχει κλειδαριά δεν μπορει να παραβιαστεί και να ανοίξει με κλειδί πασπαρτού παρά μόνο ανοίγει με τη χρήση κωδικού, κάρτας ή μπρελόκ. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο site μας την αντίστοιχη κατηγορία.
– Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγματα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος μέσα στο κτήριο.
– Να ασφαλίσετε την πόρτα της κύριας εισόδου με θυροτηλεόραση και όχι θυροτηλέφωνο καθώς η εικόνα σας επιτρέπει να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας.
– Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.
– Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγματα.
– Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των μπαλκονιών.
– Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.
– Όταν μετακομίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
– Μην αφήνετε ποτέ μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας και μη γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελματικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάτε στην οικία σας.
– Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος.
– Καλό θα ήταν να εγκαταστήσετε την εξωτερική σειρήνα του συναγερμού σε εμφανές σημείο.
Η εισβολή και κατ’ επέκταση η ληστεία μέσα σε οικίες είναι πιθανώς ένα από τα πιο τραυματικά εγκλήματα, διότι εμπλέκονται άμεσα όχι μόνο η ιδιοκτησία, αλλά και ο θύτης με το θύμα. Η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι οι κεντρικές και δευτερεύουσες θύρες σε οποιοδήποτε όροφο και ειδικότερα σε μονοκατοικίες θα πρέπει να είναι πάντα ασφαλισμένες. Περισσότερο από το 40% των εισβολών σε οικίες γίνονται χωρίς τη χρήση βίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αφήνουν ανασφάλιστες τις εισόδους των οικιών τους.
Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται το άνοιγμα της πόρτας εισόδου ή/και εξώπορτας χωρίς την επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που θέλει να εισέλθει.